Συχνή ατάκα του πατέρα μου: «Γιάννη… μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε!» και πάντα με τη συνοδεία αυτού του αυστηρού βλέμματος που σκοπό είχε πάντα την επαναφορά μου στο “σωστό δρόμο”.

Πολλές οι φορές που γονείς, σε NLP Coaching συνεδρίες που έχω, με ρωτάνε “Τι εφόδια να δώσω στο παιδί μου;” και η σταθερή απάντησή μου είναι “όλα αυτά που έχει ανάγκη”.

Η ισορροπία

Πολλές οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιο αγόρι για να είναι «τζέντλεμαν» και αν είναι κορίτσι να γίνει «κυρία».

Μεγάλη συζήτηση για το πώς πρέπει ένας κύριος να συμπεριφέρεται σε μια κύρια. Να μην θεωρηθεί φλώρος όταν είναι ευγενής ή “κάγκουρας” όταν δεν είναι. Να μην υπονοήσει ότι μια κυρία είναι ανίκανη όταν προσφέρει τη βοήθειά του και παράλληλα να διατηρεί τον “ανδρισμό” του.

Και από την άλλη, πώς μπορώ ως γονέας να μεγαλώσω την κόρη μου ώστε να μην χαθεί στο χαρακτηρισμό του “ασθενούς” φύλου. Να καταφέρει να έχει το θάρρος της γνώμης της χωρίς να φτάνει σε άκρα. Να διεκδικεί τα δικαιώματά της χωρίς να ευνουχίζει. Να ισορροπήσει (λέει μια φίλη) να μην είναι πολύ δυναμική αλλά ούτε και πολύ αδύναμη… και αναρωτιέμαι, τι κακό θα έχει αν φτάσει στο ένα ή στο άλλο άκρο;

Μια στιχομυθία

Στην ουρά της εισόδου ενός καταστήματος με ρούχα δύο κυρίες συζητάνε για το δώρο εγγονής φίλης τους. «Ναι έχεις δίκιο! Μόνο ροζ! Σε κοριτσάκι μόνο ροζ και μάλιστα με κάποια πριγκίπισσα μωρέ! Γιατί ποιος είναι ο προορισμός για εμάς τις γυναίκες; Να κάνουμε οικογένεια!»

Δεύτερη στιχομυθία

Καλοκαίρι, ξαπλωμένος στην παραλία με τον ήλιο να με τυφλώνει, παρακολουθώ τι γίνεται γύρω μου μέσω της ακοής μου. ‘Που ήσουν ρε;’ ρωτάει μια αντρική φωνή. ‘Στα βράχια με τον γιο μου’ απαντάει ένας άλλος κύριος. ‘Καλά ρε, πήγες το 5χρονο στα βράχια, θα πέσει μέσα και να σε δω με το δίχαλο και τη αυτή κοιλιά να βουτάς. Θα σκάσεις σαν το καρπούζι ρε!’ συνοδευόμενο με ένα μικρό γέλιο. ‘Άσε ρε, το είχα πάει για να μαθαίνει!’. ‘Να μαθαίνει τι ρε; Πώς περπατάνε στα βράχια;’ και απαντάει: ‘Πήγαμε να δούμε τις γκόμενες!’

Πρότυπα & Αξίες

Και αναρωτιέμαι… τι πρότυπα δίνουμε στα παιδία μας, και μάλιστα στα παιδικά τους χρόνια; Με τι αξίες και ιδέες σχετικά με τη θέση τους στην κοινωνία; Πώς ένα κορίτσι θα επιλέξει να γίνει επιστήμονας αν μεγαλώνει με την ιδέα ότι ο σκοπός της γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια; Πώς, ένας άντρας θα δει μια γυναίκα και συμπεριφερθεί, όπως θα πρέπει;

Η ιστορία μου

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ο ένας γονέας προερχόταν από αγροτική οικογένεια και ο άλλος από μια αστική του εξωτερικού. Μεγάλες οι διαφορές και ακόμα πιο αντιδιαμετρικές οι απόψεις σε πολλά πράγματα.

Αθανασόπουλος Γιάννης


Αναδημοσίευση : Project Parenting : https://www.projectparenting.gr/psixologia/oi-antres-den-klaine/